Göynük Yöresel Yemekler
Buradasınız: Anasayfa / Yöresel Yemekler
Göynük Yöresel Yemekler
Göynük Yöresel Yemekler

YÖRESEL YEMEKLER

Sarayın arka bahçesi olarak anılan Göynük Osmanlı mutfağının tüm özelliklerini taşımaktadır. Akşemseddin Hz. zamanında sarayın aşçıları ve malzemeler bu bölgeden gidermiş. Bundan dolayı Göynük Mutfağı çok zengin özellikler taşımaktadır.

Tarhana Çorbası

Göynük hanımlarının evlerinde kendi el emekleri ile yaz aylarında yaptıkları ve tadına doyum olmayan, sofralardan da hiç eksik edilmeyen bu çorbayı yaparken bol yoğurt, un ve tuz kullanarak yaklaşık bir hafta kadar bekletip iyice ekşimesini (halk arasında kopmasını) sağlarlar. Bu çorba kızılcık tarhana, domates soslu tarhana vs. şeklinde hazırlanışı esnasında yeni tatlar eklenerek çeşitlendirilebilmektedir.

Erişte (Kesme) Çorbası

Yine Göynük hanımları kışa hazırlık maksadı ile yaz aylarında birbirleri ile yardımlaşarak erişte çorbası ve ev makarnası kesmektedirler. Bu çorbanın yapımı ise; bol yumurta, un, tuz, su ise yoğrulan hamur, aile nüfusuna yada senede ne kadar tüketileceklerine oranla pazılar (yufkalar) halinde açılarak ev içerisinde yine temiz çarşaflar üzerine serilip kesime hazır şekilde kurutulur (tavlandırılır). Kuruyan hamurlar, hanımların bir araya gelip tahta sofralar üzerinde büyük bir özen ve el emeğiyle ince ince kesilmektedir. Kesilen çorba yeniden kurutulur ve kışa saklanır. bıçakların o tahta sofranın birlikte çıkarttığı ses ortama ayrı bir güzellik katmaktadır.

Düğün Çorbası

Et suyuna, un, yumurta ve yoğurttan yapılan terbiyenin katılması ve üzerinde kızdırılmış tereyağı sosu, karabiber ve maydanoz konularak servise sunulan, geleneksel bir çorbadır.Keş (Kesik)

Yoğurt, yayıkta yağı alındıktan sonra ayran haline getirilir. Daha sonra torbaya (Göynük’ün “torbalı” şeklinde adını aldığı, özel dokuma, bez torbalar) konularak süzdürülür. Torba, süzdürme esnasında sık sık değiştirilir ve bu sırada üzerine baskı (taş) konur. Süzüldükten sonra kalıplar halinde şekil verilir.

Keşli Cevizli Erişte

Pişen erişteler süzülüp servis tabağına önce keş ceviz karışımını sonrada erişteleri kat kat dökülür. Bu işlem erişte ve keş ceviz karışımı bitene kadar tekrarlanır. Tavanın içine tereyağı koyulup üzerine cevizli keşi ilave edip kızartılır. Eriştenin üzerine bu karışım dökülüp servise hazır hale getirilir.Etli Yaprak Sarma

İnce ince sarılan dolmalar kısık ateşte pişirilir. Etli dolmanın Göynüğe has özelliği çok küçük sarılması ve güveçte pişirilmesidir.Bombay Fasulye (Piyaz)

Göynük yöresine ait olan Bombay fasulye haşlanıp üzerine soğan, maydanoz, sirkeden oluşan sos dökülerek servis edilir.

Güveç, kuzu doldurma, kavurma

Hayvanların yemiş olduğu dağ kekiğinden dolayı etlerde farklı bir lezzet vardır. Et yemekleri az yağlı yapılır bakır taslarda ikram edilir.

Okalava Tatlısı

Dinlendirilen hamurlar un ve nişasta karışımı ile olabildiğince ince açılır. Açılan yufkanın yarsına cevizli iç harçtan bolca koyulur. Yufkanın harçsız kısmı üzerine katlanır. Hamur oklavaya çok sıkı olmayacak şekilde sarılıp oklava üzerine büzdürülür.

Höşmerim

Lor kavrularak içine şerbet katılır ve koyu kıvamda, soğutularak servis yapılır.

Kabaklı Yufka

İncecik açılan yufkaların arasına naneli kabak konulur, sade halde yada üzerine süt dökülerek dilimlenerek servis yapılabilir.

Uğut 

Buğday ıslatılıp çimlendirilir, daha sonra ince bir şekilde çekilerek kazanda pişirilir. Pişirme esnasında içerisine un ve su ilave edilir. Kıvamına göre pişirme süresi 24 saat sürebilir. Bu süre içerisinde sürekli odun ateşinde kaynamasına ve karıştırılmasına dikkat edilir. İçerisine şeker konulmadan yapılan, çok zahmetli fakat tadına doyum olmayan bir tatlıdır.